Jag har en ny vän. En vän som flyttade in i julas och som jag nu lärt känna och tycker väldigt mycket om. Jag pratar om stenkvarnen. En kvarn som nu gör att vi maler eget mjöl här hemma. Mjöl av hela korn – vete, dinkel och råg blir det än så länge. Riktigt fullkornsmjöl. Mjöl där verkligen allt från respektive sädeskorn är med. Mjöl som doftar och faktiskt smakar helt annorlunda färdigmalt mjöl som en köper i livsmedelsbutikerna.
Så nu blir kladdkakan, bananmuffinsen, pajdegen, kavringen och kanelbullarna gjorda av fullkorn. De blir lite  brödigare i smaken med de är inte grova i texturen då jag finmaler mjölet (jag kan ställa in malningsgrad på kvarnen).  Bullarna, krabbelurerna och muffinsen som vi är vana att se väldigt ljusa (av siktat vitt vetemjöl) blir naturligtvis lite brunare i färgen då jag använder hela kornet 8och inte siktar det), men jag vet ju varför det är så, så det är inget som jag bryr mig om. Det är gott och faktiskt en hel del nyttigare.


En trevlig sak att göra (helgfika här i huset) är krabbelurer och de blir hur fina som helst med fullkorns-vetemjöl. Hela internet är fyllda av krabbelur-recept så har du aldrig gjort krabbelurer så gör det, det är såååååå gott (det går ju naturligtvis bra med helt vanligt köpemjöl). Jag serverar gärna med stekta äpplen (med kanel) och lite turkisk yogurt och starkt kaffe. Hurra så gott!


Om en inte vill gå och köpa en kvarn så kan du leta rätt på en eko-butik – om de säljer hela sädeskorn så är det inte otroligt att de maler i butik åt dig. Den möjligheten finns i alla fall i Umeå Ekobutik.

Här kan du lyssna på ett program Meny på P1 om fullkornsmjöl och att ha en egen kvarn (det program som inspirerade maken till att köpa hem en kvarn).

/Madde

Tagged with:
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + sju =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange