Ute på Holmön ligger Berguddens fyr tillsammans med den gamla fyrvaktarbostaden som nu är vandrarhem. En spånklädd vacker fyr som smälter in i landskapet. På platsen har funnits fyr sedan 1884 och den nuvarande fyren anlades 1895 och var bemannad fram till 1969. Fyren är fortfarande igång, så man kan tyvärr inte gå in i den, men man kan gå omkring utanför, sitta och njuta havet och vinden och bor du på vandrarhemmet kan man sätta sig i köket ha fyren framför sig.Jag och Gabriella åkte hit. Vi tog cykeln, i alla fall sista biten. Här är befriande enkelt och du får tvätta dig och kaffekoppen i havsvatten och pannlampan är bra att ha så här sent på året då mörkret är här och det är dags att borsta tänderna eller leta upp utedasset. Platsen är utmärkt för skogspromenader, klapperstensfälts-promenader, havsutsikter och upptäcktsfärder. Men också som gjord för samtal, många och långa och så skrivtid, ordtid och meningsbyggnad.Hit vill jag åka igen. Till lugnet och stillheten, till det enkla och helt kravlösa – men absolut efter eller före turistsäsongen. Kanske till och med mitt i vintern. En bra plats att jobba med orden och bilderna på. Tänk att få vara där alldeles själv. Alldeles tyst. En fyrretreat på tu man hand med sig själv.


I´ve been to an amazing place – Berguddens fyr – on Holmön. Quiet, still, and peaceful. No running water, no indoor toilet. You wash yourself and the tea mug in sea water. So simple and great. I want to come here again. I really do. A perfect place for talks, walks and writing.
/Madde

Tagged with:
 

2 Responses to Berguddens fyr

  1. Elisabeth Bergqvist skriver:

    När jag läser din text kom jag att tänka på spelfilmen “Fyren mellan haven” som jag såg nyss. Ett drama från 2016 med Alicia Vikander & Michael Fassbender i huvudrollerna. Fantastiskt vackra naturbilder och magiskt ljus på en ö i havet där ingen annan bebyggelse finns förutom fyren och fyrvaktarbostaden.
    En vacker och sorglig historia som jag varmt rekommenderar. Hälsningar Elisabeth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 2 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange