Att låta orden komma, skrivas, orden som de är. Att inte tänka, reflektera eller rätta till. Bara skriva. Bara skriva. Flödesskriva. Penna och papper och du. När du vaknar, sittandes i sängen. Tillsammans med frukostmackan. På bussen, på väg till jobbet. Direkt efter yogan. Efter meditationen. Penna, papper och du.

Flödesskrivning är att sätta pennan på papperet (funkar mycket bättre än på dator, jag lovar) och inte lyfta den igen. Bara skriva och kommer det inga ord så skriv “nu kommer det inga ord” om igen, tills det kommer ord. Jag lovar att de kommer. Flödesskrivning kan vara att skriva ur sig det som ligger i kroppen efter nattens sömn, efter meditationen. Flödesskrivna texter kan sedan vara inspiration till annat. Kanske är det bara de texter de är. Brukstexter för att hålla igång pennan och orden. För att hålla igång meningarna. För att rensa bort det som ligger i vägen för dina berättelser, det där andra du vill skriva.

Du kan skriva och flödesskriva när som helst. Du kan sätta en timer och bestämma att du ska skriva 10-15 minuter varje morgon. Du kan bestämma att du ska skriva fem sidor i din skrivbok. Du kan bestämma att du skriver så länge det känns bra. Men jag tror att man i alla fall inledningsvis ska sätta en tidsram, så att man tränar upp sig på att bara skriva, bara låta orden forsa och  inte ge upp för fort om det känns trögt. Här finns en ytterligare beskrivning av flödesskrivning.

Flödesskrivning är ingen dagbok, eller så är det det ändå. Flödesskrivning kan lika gärna handla om tomaters olika röda nyanser, ljudet som grannarna i lägenheten ovanför gör, huvudvärk, barndomsminnen eller stearinljus. Värdera inte det som kommer. Låt det bara bli. Flödesskrivna texter följer nödvändigtvis ingen dramaturgi, de kanske till och med byter inriktning och tema fjorton gånger – precis som våra tankar. Då är det så. Det är okej. Alltid okej.

Flödesskrivning är som ett träningspass och det känns bra efteråt. Det är något jag rekommenderar. Kanske ska du prova? Testa flödesskrivning om du aldrig gjort det. Börja med fem dagar i rad. 10 minuter om dagen, sätt en timer. Skriv bara. Skriv det som kommer ut. Lyft aldrig pennan. Låt det flöda.

Flödesskrivna texter är inget jag läser upp för någon. De texterna bor i sin skrivbok. Men det händer  att jag plockar ut meningar och delar i efterhand och använder dem till något annat. Men det händer lika ofta att det bara bor i den boken och har gjort sitt.

/Madde

Tagged with:
 

9 Responses to Flödesskrivning

 1. Det skriver jag under på. Fast det var alldeles för länge sedan som jag hade en rutin kring det. Dags att plocka upp det tror jag. Tack för inspirationen!

 2. Linda skriver:

  Fint beskrivet! Precis så. Och fast jag är så rutinerad (hahahhaha) glömmer jag bort att göra det.
  Tack för påminnelsen, idag sätter jag timern igen!

 3. susanna lundbladh skriver:

  I några dagar nu sitter jag och skriver på tunga “måsteuppdrag”….när det är avslutat ska jag göra det som du föreslår.
  Jag blev glad och inspirerad av din fina beskrivning! Tack!

  • madde madde skriver:

   Vad glad jag blir. Hoppas att måste-uppdragen går lätt och att orden sedan får flöda dit de vill :)

 4. Elisabet skriver:

  Har skrivit 10 minuter i två dagar nu. Det känns bra! Intressant att bli medveten om tankarna och sätta dem på pränt, precis som de kommer. Virrigt och lite hit och dit.

 5. […] av kreativitetsövningar. I förra veckan skrev hon ett blogginlägg om flödesskrivning. Läs HÄR på hennes blogg, det är bättre än att jag ska referera hennes […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta − sju =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange