I november visade jag en fantastisk liten skål jag fått av mästerslöjdaren Ulf Jansson. Skålen fick jag tillsammans med bitar av trasiga, små lövtunna skålar och en liten borr.

Det är nämligen så att jag följer Ulfs instagram. Jag tycker så mycket om det han gör och hur frikostigt han delar med sig av sin process och sina arbeten. Vid ett tillfälle så visade han hur en av de små skålarna sprack i svarven och han ställde frågan vad gör man med detta då. Jag postade en kommentar och tyckte att han skulle göra smycken. Det resulterade i att han erbjöd mig materialet så fick jag testa göra smycken.

Jag har testat och det är otroligt svårt. Jag började med min täljkniv, men den var för stor och grov så allt trä sprack. Till slut kom jag på att jag skulle använda skalpellen. Det går, men bara ibland och bara om jag är väldigt försiktig. Sedan är det otroligt känsligt att göra hål i detta trä. Ulf använder ofta skadat och sjukt trä i sina arbeten då det gör att det har vackra mönster. Men det innebär också att träet är mycket skörare att handskas med.

Roligt är det. Men ännu har det inte resulterat i några smycken, bara en massa misslyckanden.
Men misslyckanden, själva utforskandet, leder i alla fall framåt. Så kanske blir det något, längre fram. När jag tagit nya tag. Jag har ännu några bitar kvar att arbeta med.

I´ve got some delicate thin pieces of wood from the master Ulf Jansson. I´m trying to make some jewelery, but it´s really hard.
/Madde

Tagged with:
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange