Jag har ett helt värdelöst förkläde som sitter illa (det har sydda kanaler och ett rep som både halsrem och knytband – låter kanske konstigt men det är svårt att förklara och hur som helst en jättedålig konstruktion). Jag har tänk att jag skall sy mig ett bättre. Jag har tänkt det länge nu. Jag menar riktigt länge. Plötsligt händer det, nu, efter många år, så har det äntligen hänt. Jag har sytt mig ett förkläde. Det blev ett återbruksförkläde. Jag använde kasserade jeans och fick ihop ett riktigt bra förkläde. Jag gillar att jeanstyget är stadigt – men tack vare att det är återbrukat ändå mjukt och smidigt.


Jag har också använt återbrukade knappar, som jag tycker passade bra till jeans och så blev det en läderdetalj. Jag har en massa läderband hemma och använde en bit till förklädet. Men gjorde så att jag kan ta bort läderremmen när det är dags att tvätta förklädet. Jag sydde helt enkelt fast knapparna – tänk på att sy hals på knapparna så att läderremmen (eller tygets tjocklek) ryms mellan knapp och underlag. Jag tog sedan håltången och gjorde ett hål i remmen och skar en skåra så att jag lätt kan trä läderremmen på knappen.Jag gjorde läderremmen med två olika storlekar så att om någon som är längre och större vill låna det så går det att förlänga halsremmen. Jag satte också på två fickor – inte för att de kanske fyller så stor funktion, men de är heller inte i vägen. Alla kanter har jag overlockat. Jag tycker att det passar bra med jeanstyget och blev en fin detalj. Jag blev faktiskt riktigt nöjd.

I´ve had a really crappy apron for years and for years I´ve thought of making a better one. Finally I did. I made it out of old jeans. I think it came out quite nice. I´m pleased. I reused som pockets too and leather. But I made it so I can remove the leather before it´s time to wash the apron.
/Madde

Tagged with:
 

5 Responses to Jeansförkläde

 1. Lena Söderlund skriver:

  Men så fint Madde! Jag gillade konstruktion och material skarpt!

  Kram

 2. Tyg och otyg skriver:

  Jättefint! Jag har också tänkt göra mig ett jeansförkläde länge, utan att komma till skott. När jag var slöjdklubbshandledare hade vi linneförkläden med den konstruktion du beskriver, men jag tyckte att den var bra, för den gjorde att det gick att reglera storleken så att både mindre barn, större barn och vuxna kunde ha samma förkläden. De minsta barnen fick dock ha banden flera varv runt midjan, när vi gjort halsremmen lite kortare, för det var ganska långa band. :)

 3. irenejb skriver:

  Håller med om att återbrukade jeans är perfekta som förkläde. Jag har ett och ska snart (när som helst…) sy ett till då jag har ett par nyligen uttjänta jeans att använda mej av.
  Ditt blev jättefint!

 4. madde madde skriver:

  Tack Irene och Tyg&otyg för fina ord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 5 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.