svart_farg_
Jag har kommit till svart – som färg. Svart är en färg förknippad med död, olycka, sjukdom och sorg. I kristen tradition är svart också förknippat med djävulen och har namngett fenomen som svartkonst och exempelvis svarta katter sägs ju ge otur. Svart är också en otroligt populär klädfärg – hela kultureliten bär väl svart – och kan symboliseras med makt. I filmer brukar skurkar bära svarta polotröjor.

Vid auraläsning påstås svart vara ett tecken på att personen skyddar sig själv mot något. Det kan även betyda att personen döljer något. I äldre kinesisk kultur associerades svart med vatten och med väderstrecket norr. I den antika temperamentsläran står det svarta för ett melankoliskt temperament.

Inom feng shui-läran förknippas svart med djup, mystik, negativitet, djup sorg, hat, självständighet, magi, men den förknippas även med styrka, stabilitet och till och med beskydd. Små mängder av den svarta färgen stimulerar introspektionen, men kan i stora mängder framkalla depression. Den svarta färgen bör därför användas mycket sparsamt sägs det.

Jag bär en hel del svarta kläder, det är en riktigt bra grundfärg i en garderob. Men jag är mycket sällan helt svartklädd. Jag tycker om att kombinera det med klara färger och mönster. Då kommer det svarta till sin allra bästa rätt tycker jag.

I´ve read a great deal about the colour black. It´s quite interesting, the meaning of colour in different tradition
/Madde

Tagged with:
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 − tio =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange