rott_

Jag har forsatt med färg och här handlar det om rött.
Rött, som ofta betraktas som en festlig färg, är istället sorgfärg hos ashantifolket i Ghana. Här kan man vid begravningar se män med rött sorgearmband. Annars är ju rött vanligtvis kärlekens färg och i blomsterspråket så betyder ju röda blommor kärlek och att man räknar dagarna tills man får ses igen. Enligt thailändsk tradition är söndagar en röd dag, så är du född på en sådan är det din  lyckofärg. Jag har också läst att en thailändare ogärna skriver sin namnteckning med en röd penna, då de träkistor där avlidna förvaras i väntan på kremering (i alla fall förr) bar den dödes namn skrivet med röd krita.

I feng shui så sägs röd vara kraftfull, stimulera chis rörelse och öka blodflödet. Man skall vara försiktig med den röda färgen eftersom mycket rött kan skapa rastlöshet och ångest. Där det bor känslomässigt störda människor, bör den användas med ytterst försiktighet sägs det och i sovrummet skall man undvika den röda färgen helt. Den får heller inte användas så mycket i matrummet eller köket eftersom den röda färgen kan få människor att äta för mycket. Enligt den kristna traditionen är rött eldens, blodets och kärleken färg och används vid pingst och martyrdagar.

I Sverige var rött från 1400-talet och flera hundra år framåt högsta status att måla hus med som en anspelning på det dyrbara och prestigefulla fasadmaterialet tegel och enligt den antika temperamentsläran så stod rött och rött blod i detta sammanhang för ett sangviniskt, obekymrat och verksamt temperament. Rött representerar också vänster i sjöfart, tillika på min barndoms cykel (där handtaget var rött till vänster och grönt till höger).

Jag använder sällan helröda kläder – det kan bli lite tomtevarning på det beroende på nyans – men färgen återkommer på en hel del plagg ändå i garderoben. Jag både målar och broderar mycket med rött och jag har inget emot en röd penna heller.

I´ve read a great deal about the colour red. It´s quite interesting, the meaning of colour in different traditions.
/Madde

Tagged with:
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × två =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange