brunt_farg_

Brunt är politiskt en förkastlig färg men i alla andra sammanhang symboliserar den jordnära och naturlighet. Brunt är praktiskt. Brunt är harmoniskt och stabilt. Brun är en måttlig och lågmäld färg. Brun är en färg i skymundan.

Inom feng shuin står brunt för stabilitet, säkerhet, trygghet och trohet. Det sägs att den bruna färgen kan vara nyttig för människor vars koncentrationsförmåga är låg, men för mycket av det bruna kan för restriktiv och begränsande. Beige (brunt´s urtråkiga kusin enligt mig) leder till en känsla av avslappning, men kan leda till en känsla av att allt är tråkigt.

När brunt visar sig i auror, särskilt runt huvud och fötter, kan det tyda på tillväxt. Brunt kännetecknar viljan att slå rot och att uppnå mål. Det är en färg som kan tyda på företagsamhet och organisationsförmåga. Å andra sidan kan brunt över ansiktet eller på huvudet tyda på att personen saknar omdömesförmåga.

Jag har inte ett helt okomplicerat förhållande till jordfärger sedan 80-talet då jordfärger en period helt dominerade världen. Jag har tyckt att brunt i sig är en dyster, medioker och helt ointressant färg. Jag håller inte riktigt längre med mig själv. Jag använder en hel del bruna toner i mitt måleri och brunt har börjat kliva in i mina garderob  på senare år, i alla fall lite grann.

I´ve read a great deal about the colour brown. It´s quite interesting, the meaning of colour in different traditions.
/Madde

Tagged with:
 

2 Responses to Brunt

  1. Elisabet skriver:

    Kanske dags för brunt igen, det var ett tag sedan. På baksidan av senaste numret av Hemslöjd har Gudrun Sjödén en annons med texten “Färgstark vinter i bruna toner”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 − sexton =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange