gult_collage
…eller hur är det?
Jag har kollat in olika traditioner och hur de ser på färg och vad gult kan betyda. Inom kristendomen hittar jag betydelser och symboler som traditionellt vissnande och saker som förräderi och avundsjuka, men gult kan också stå för guld och det eviga ljuset, guds härlighet och makt. Om man ger en gul blomma till någon så skall det betyda att den personen är solen i ens liv enligt blomsterspråket. Om man är inne på auror så sägs den gula färgen vara lättast att se och symbolisera attraktion, spådom, intellekt, studier och beslut. Gult ska känneteckna intellektuell aktivitet, inlärning, lätthet och vishet. I den antika temperamentsläran så står gult (gul galla) för ett koleriskt och hetsigt temperament. I Kina har gult traditionellt använts till kejserliga kläder och i feng shui så rekommenderas lata personer som inte har så mycket energi att använda gult……
Så här kan jag hålla på i all oändlighet och det är riktigt spännande hur man ser och har sett på färger i olika sammanhang, i olika tider över världen.

Jag gillar verkligen gult, det är en glad färg, en lysande färg, en positiv färg. Men jag är ganska dålig på att använda gult. Kanske borde jag verkligen bli bättre på det. Förresten, i Thailand så har varje veckodag en egen färg och det anses att den färg dagen har den dags man föds är ens lyckofärg. Jag föddes på en måndag och den dagen är gul, så enligt den traditionen skall gult vara min lyckofärg.

The colour yellow  – hated and loved all over the world. Yellow a symbol for all sorts of things. I really like the colour but I´m quite bad at using it. Perhaps I should get better.
/Madde

Tagged with:
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 4 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange