klanning_esme_1
Av det grå collegetyget som jag tryckte och sprayade på i augusti – har jag sytt en klänning. Klänningen Esme, ur Lotta Jansdotters bok som jag berättade om härom dagen. Det är en enkel och schysst vardagsmodell. Tycker mycket om den och den sitter bra. Jag ändrade halsringningen lite dock, tycker inte om när den går för högt upp i halsen. Jag blev supernöjd med tyget och klänningen.
Men jag fick lite färg på händerna när jag sydde. så jag pressade den en gång till (vilket jag gjorde efter att tyget var färgat och mönstrat också) och sedan för att vara på den säkra sidan så slängde jag in den i tvättmaskinen (på ett snabbt och kort program) för att tvätta ur eventuell överskottsfärg.

klanning_esme_2
Det visade sig att i princip all färg var överskottsfärg. Färgen satt inte alls. Nja, lite här och där finns det ju, men nu ser den helt urtvättat och dassig ut och jag är inte glad. Jag visste att färgerna skulle bli något blekare men inte så här helt galet. Jag har väl slarvat i och med att jag inte gjort något tvättprov av de här sprayfärgerna jag använt, jag skulle verkligen ha gjort det. Hittills har jag bara använt färgerna i bilder och de tvättar man ju inte så där spelar det ingen roll.
Hur som helst så är det som det är med den här klänningen och nu undrar jag vad jag skall göra den. Klänningen med de turkosa och gröna stickningarna som smälte fint in i ursprungsfärgen.
Vad skulle du göra?

I made the Esme dress from Lotta Jansdotters book. Great model. Love it. I used the fabric wich I spraypainted in august. Sorry to say thouht is that the paint was´nt at all durable. It all washed oyt. It´s now dreadful and ugly. What shall I do with it?
/Madde

Tagged with:
 

8 Responses to Antiklimax

 1. Elin skriver:

  Vad tråkigt! Förstår att du blir besviken. Jag skulle nog försöka mig på att använda andra textilfärger och måla/trycka något mönster liknande det du hade innan. Det finns väl andra färger som håller bättre? (Har ingen erfarenhet av textiltryck och hållbarhet…)

 2. Ann skriver:

  Himmel vad trist, åh så besviken man bli. Jag skulle ha den som målarklänning i alla sammanhang där du ska måla precis vad som helst. Jag skulle inte vara rädd om den utan låta det skvätta, torka av mig på den, låta andra torka av sig på den. och låta den förändras i mönster hela tiden så som den redan vissat att den vill förändras. ?

 3. Karin skriver:

  Tråkigt när du lagt ner jobb och blivit så nöjd. Kan det vara polyester i tyget? Sy på andra material, band, applikationer,knappar i olika färger eller i samma färg som stickningarna. Sy tex på en remsa med ett mönstrat tyg nedanför halsringningen eller nedtill på ärmen och sy sedan fast en rad med knappar på tyget. Ge inte upp….

 4. Kerstin Hammarson skriver:

  Mina tankar: Kanske hade tyget någon ytbehandling som gjorde att trycket inte gick på djupet in i tyget?
  Jag skulle prova att trycka igen även om det är lite svårt att få till det vid sömmar.
  Om inte det blir hellyckat så skulle jag göra precis som Ann skriver, använda den till en målarklänning.

  Du ska få se en bild på mina målarbyxor vid tillfälle!

 5. Helén skriver:

  Hej.
  Varför inte prova med sashikostygn?

  Hälsningar
  Helén

 6. madde madde skriver:

  Kruxet var att jag använde sprayfärger som jag aldrig använt på tyg som jag tvättat förut. Jag har bara använt de färgerna till papper och tyg som sedan blivit bilder, de behöver man ju inte tvätta. Jag borde ha gjort ett tvättprov först. Det var inte vanliga tryckfärger, vilka inte är några som helst problem på en sånt tyg. Jag kommer nog att trycka på den igen, måste bara komma på vad och hur.Jag vill inte ha den som målarklännning, har alldeles för mycket målarkläder redan. Jag återkommer när det hänt något med den.

 7. […] den stora besvikelsen med klänningen som inte ville behålla färgen (och som jag inte orkat göra något åt ännu, mest för att jag […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 − 6 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange