boktips_beckomberga_berglund
Jag läser varje dag – ja, jag kanske hoppar över det någon dag här och där, men det är inte många olästa dagar på ett år. Så med ojämna mellanrum brukar jag dela med mig av boktips här på bloggen, allt från poesi, romaner och faktaböcker. Idag blir det två romaner. Först ut är Mikael Berglunds debut Ett föremåls berättelse om obesvar. Skriven för hand i en anteckningsbok företrädesvis på café. Boken med den helt underbart poetiska titeln som jag knappt vet vad den betyder, men ändå förstår till fullo. Jag slukades av berättelsen om Judit, av fjället, av vanten, av barnen och människorna. Jag slukades av viljan, styrkan, armodet och självständigheten. Boken är liten, nätt och inte särskilt lång men berättelsen är stor och rymmer massor. Jag går och bär på den ännu fast det var ett tag sedan jag läste ut den.
Det andra boktipset blir Sara Stridsbergs Beckomberga – ode till min familj. Ännu en roman som slukar mig. Ett språk och en historia som tar mig med in fort och hårt. Mentalsjukhuset bjuder in och öppnar upp utan att vara deprimerande och askgrått, trots allt ordet och platsen är omgärdat av. Berättelsen om Jackies familj, pappan på Beckomberga och den distanserade och frånvarande mamman  är inte heller askgrå, trots att den lätt skulle vara det. Men det här är allvarligt och det är tunga, svåra ämnen med Stridsberg skriver fram det med ett fantastiskt handlag och precision. Stämningen, dofterna och ljuden – jag är där och hör och känner. Handlingarna känner jag jag. Miljön – där är jag. Jag bär också på denna bok, länge.

I read and I read and I read. Here are two novels I really recomend. Perhaps they will be translated to english and other languages in the future. Then, read them.
/Madde

Tagged with:
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 11 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange