by3_utst_vbm
Västerbottens Museum står en massa små hus. By heter utställningen och visar nio finska och finlandssvenska barnboksillustratörers världar. Det är kanonfina världar – som man kan gå in i, sitta i, ligga i, titta på, titta in i och leka i om man vill. En enkel och fin interaktiv utställning som står ändå in till sista augusti.

by_utst_vbm
by2_utst_vbm
by4_utst_vbm
Här finna ett helt spektra av bilder – glad, glatta, murriga, spänstiga, mörka, spännande, självklara, förutsägbara, mysiga, kärleksfulla, fina och småfula. Här finns kritor och papper, grodhansskar och en mantel. Här finns skärmar och filmer och ljud. Man kan vara här länge oavsett om man är stor eller liten, man behöver bara gillar bilder och berättelser. Här finns inspiration på många plan.

udo_allan
På ett långbord, ett riktigt långt bord, ligger det hur många böcker som helst, i flera exemplar. Böcker som dessa illustratörer illustrerat. Här finns massa härligt att läsa och titta på. Man kan verkligen lära känna alla. Jag blev hur förtjust och glad som helst i boken om Allan och Udo, av Minna Lindeberg, illustration Linda Bondestam (som gör helt fantastiska bilder). Bokens framsida är dock helt missvisande och visar inte på den kvalitet bilderna inuti håller, så se bortom framsidan och njut av Allan och Udo, ett strävsamt gammalt par som trots allt älskar varandra väldigt mycket. Boken är verkligen en allåldersbok – med fantastisk rytm på rim. Man blir bara hur glad som helst av den. Läs!
Och se utställningen också, och passa på att läs fler böcker där. Jag måste dit igen.

At Västerbottens Museum there´s a great exhibition – showing the worlds of nine finnish illustrators. Great. There´s lot to do there, and tons of books to read and get inspired by. Visit it!
/Madde

Tagged with:
 

2 Responses to By – en samling hus

  1. Elisabet skriver:

    Så härligt det ser ut!

  2. madde madde skriver:

    Ja :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − tolv =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange