haikublocken2_
Jag skriver, jag har alltid skrivit, men skrivandet går i vågor. Jag tycker om att skriva, mår bra av att skriva och har i omgångar gjort försök att skriva mer regelbundet. Jag har inte riktigt lyckats. Men efter en del klurande och läsning om hur man tillskansar sig vanor. Det där om att man måste hålla på i 66 dagar i sträck (eller 66 regelbundna gånger) för att något skall bli en vana och något man inte riktigt klarar sig utan. Vissa anammar detta på gitarrspel, jogging eller sötsaker. Jag tänkte att jag skulle prova när det kommer till skrivande.

Jag vet att jag kan ha skrivande som vana och ett måste. Under många, många, många år skrev jag dagbok – varje kväll. Men det är inte dagbok jag vill skriva. Jag vill använda det konstnärliga skrivandet, det skönlitterära. Så för ganska precis ett år sedan (ett år och 7 dagar sedan) bestämde jag mig för att skapa en skrivande vana. Jag skulle skriva en text, en dikt, allra minst en haikudikt varje dag. så jag skaffade mig ett bra block och en schysst penna.

Blocket som är min absoluta favorit för ändamålet, är moleskines reporterblock. Detta har jag kommit fram till efter år av usla block som inte håller. Blocket är lite dyrt, men det är så bra kvalitet – både på papperet i sig och i bindningen. Detta håller. Jag gillar i allmänhet inte ränder, men till detta passar det utmärkt.

haikublocken_
Blocket (som sedermera blev ytterligare ett block) har legat på mitt sängbord och  i princip varje kväll har jag skrivit något. Det har blivit dikter, delar av dikter, idéer till dikter och det har blivit haikus. Jag har under detta året skrivit drygt 500 haiku-dikter. Den första haikudikten i blocket var:  Minusgraderna / tränger djupt in, kyler ner / drömmar blir till is

haikublocken_dan_forsta_
Jag har en skrivande vana nu. En skönlitterär vana. Jag skriver regelbundet av lust och vilja och behov. Jag har skrivit dikter i 372 dagar i sträck nu. Jag tänkte fortsätta.

I´ve always written. Poetry and diary. But the writing has come and gone. I wanted to change that. I wanted my writing to become a habit, a must. So after reading that it takes 66 days so create a habit I started – for little over a year ago. I decided to start writing peoetry each day – at least a short haiku poem. I got a really nice pad, moleskine reporter´s my favoutrite. It´s a bit expensive, but it´s such good quality. I put the pad and a pen beside my bed and every night for over a year I´ve written poetry. I have created a habit. I´ve written over 500 hiku poems this last year and I love it. And I´m going to continue.
/Madde

4 Responses to Ett år av haiku

  1. Boël Östlund skriver:

    Du är fantastisk

  2. […] en vana. Jag berättade häromdagen att jag själv gjort det, skaffat mig en vana – jag har skrivit poesi ett år i sträck nu. Inspirationsprogrammet om skrivande fick mycket fin respons. Jag fick haiku-dikter i […]

  3. […] Bok till olika saker. Jag berättade ju om att när jag skriver poesi, för hand, så föredrar jag reporterblock. Små, nätta block av god kvalitet. Ett annat block, eller bok, som jag använder är en […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × två =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange