boktips_jul
Jag tänkte få tipsa om några böcker när vi nu närmar oss jul.  Tre inte helt nya böcker, men jag tänkte att alla har nog inte läst dem, så här kommer de: Kodnamn Verity av Elisabeth Wein fick jag i min hand av en slump, en bok som märkligt nog är klassificerad som en bok för unga vuxna (funkar för alla sorters vuxna tycker jag) och mångfaldigt prisad. Ja, det är i alla fall en historia som utspelar sig under andra världskriget, en historia om vänskap, risker, tortyr, utanförskap och överlevnad. En berättelse om två kvinnor – en brittisk agent och piloten som flög henne till Frankrike. Jag går inte alltid igång på historiska romaner, men denna föll jag för.

Den andra boken i högen är Sofi Oksanens Utrensningen  – en helt fantastisk upplevelse. Vacker, sorgsen våldsam, skrämmande och brutal och jag kunde inte släppa den. Utrensningen utspelar sig i Estland, i nuet och i historien. Här skymtar tysk och rysk ockupation, prostitution, droger, hemligheter, överlevnad och sammanflätade öden. Inte bara en skönlitterär upplevelse, det är också en brutal insikt om Estlands historia och förflutna samtidigt som en nutida problematik smyger sig på.

Längst ner i högen är den lättsamma avdelningen, Fredrik Backmans Britt-Marie var här. Jag älskar den torra, gnälliga, småsura och fyrkantiga Britt-Marie. Hon som tvångsmässigt putsar fönster och värderar sina medmänniskor genom hur de organiserat besticklådan. Britt-Marie som plötsligt lämnar sin otrogne make efter 40 år (Heja Britt-Marie). Jag skrattar och ler och blir underhållen. Det är inte fy skam en mörk novemberdag.

Here are som tips on books I like, perhaps it´s something for you or someone you konw. First out is Elisabeth Weins Code Name Verity – it takes place in world war two and tells the story of two women – a pilot and a brittish agent. Really like it. The other one is Sofi Oksanens book Purge. It´s violent, brutal and takes place in Estonia. You have to read it. And the third one is a swedish novel, not (yet?) translated to english.
/Madde

Tagged with:
 

2 Responses to Något bra att läsa kanske?

  1. Jag håller med dig om Britt-Marie! Man kan inte låta bli att bli förtjust i henne :) Oksanen står på min läslista också, fast just nu är det Vägen till Bålberget som gäller. Efter en lovande inledning tappade jag farten lite och har inte riktigt fastnat i den än, men det kanske kommer. Ha en trevlig helg!

    • madde madde skriver:

      “Vägen till Bålberget” ligger och väntar på mig, har en massa före. Jag älskade “Norrlands Svårmod” så jag drar mig lite för Bålberget, tänk om den inte är lika bra, också för att det är en historisk del (jag gillar inte riktigt historiska romaner). Men jag ska läsa den, snart. Ha en fin helg du med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 3 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange