julvinager1
julvinager
I gårdagens radioprogram gjorde jag också julvinäger. Kanske lite tidigt tycker du, men den skall stå och dra till sig i 4 veckor så det är dags att göra den redan nu.
Tvätta en ekologisk apelsin (noga) och skiva ner i en ren glasburk. Strö över ett gram saffran och häll sedan på en liter vitvinsvinäger. Skaka burken – eller rör i alla fall så att saffranet löser sig och att allt blandas. Låt nu detta stå och sköta sig själv på en ljus och varm plats – i fönstret kanske och njut av när ljuset silas genom den orangea vätskan.
Sedan är det bara att vänta fram till jul och då har du en fantastiskt fin vinäger till sallader. Den passar utmärkt till grovrivna morötter. Funkar också fint som present till någon som gillar vinägrett.

A nice thing for christmas is to make this orange-saffron-vinegar. Wash one eco orange, slice and put in a clean jar. Sprinkle one gram of saffron on top and ad 1 litre of white vinegar. Then put on the kitchen counter or in the window for four weeks. After that it´s ready to enjoy on a nice salad – especially nice on carrots.
/Madde

Tagged with:
 

One Response to Julvinäger

  1. […] Julvinägern som har stått och mognat är nu upphälld på flaskor och bara att använda. De flesta återbrukade flaskor – varav en del små snapsflaskor (ihopsparade under sensommarens kräftskivor och stugsista), som blir utmärkta små presenter.  En vacker vinäger att göra goda vinägretter av – vilket jag älskar. Det är nästan så jag äter upp (goda) vinägretter med sked om det finns kvar i salladsskålen. Det är också en så vacker orange färg tack vare saffran och apelsin att en flaska verkligen pryder sin plats på köksbänken. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 9 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange