afrikansk batik3
Ett roligt och enkelt sätt att färg tyger på är att använda sig av mjölbatik / afrikans batik / vetemjölsreservage. du blandar lika delar vatten och vetemjöl till en smet. Häller det i en flaska med pip – återvinn schampoflaskor eller annan du tycker är lämplig. Tänk på att flaskans hål bestämmer dina linjers tjocklek. Måla sedan på det tvättade tyget med vetemjölspastan. där du målar med pastan kommer tyget att behålla sin färg. Låt sedan mjölpastan torka & måla/spraya sedan med textilfärg i den eller de färger du önskar. Vill du att de vita (tygets färg) linjerna skall ha en krackelerad effekt får du, innan du börjar måla, bryta och knäcka mjölpastan lite. Låt torka.

afrikansk batik2
afrikansk batik
När färgen har torkat helt så är det dags att avlägsna vetemjölet – det är hårt och är riktigt pilligt att få bort. Men det är också spännande att se hur det hela blir. Sedan är det bara att fixera färgen och brodera, eller låta det vara som det är. Det är roligt att experimentera med små bitar eller varför inte göra något riktit sort – eget sänglinne eller en festduk.
Ha en fin dag!

This is a really easy and fun technique – flour paste batik. You mix flour and water, making a paste, put it into a bottle of some kind (schampoo f.ex). Paint with the paste. Let dry. Paint with fabric paint. Let dry and then when it is all dry you take away the dried paste (a little bit tricky, but rewarding).
/Madde

2 Responses to Kärt barn har många namn

  1. Elin Folkesson skriver:

    Det har jag testat en gång när jag läste bildpedagogik, och jag håller med om att det är roligt och spännande att se resultatet, men att det var pilligt att ta bort mjölpastan när den torkat. Jag höll på länge med min lilla provbit. Det borde finnas ett smidigare sätt tycker jag… annars skulle jag aldrig ge mig på större dukar.

    Ha en fin dag du med!

  2. metamorphosis skriver:

    Åh, undra hur det var vi gjorde när vi tog bort vetemjölet? För jag minns det inte som så jättejobbigt? Tro om vi helt enkelt bara blötte bort det sista, och struntade i risken att lite av färgen skulle släppa?

    Jätterolig och effektfull teknik är det i alla fall!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 5 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange