solfargning5
solfargning4
solfargning3
solfargning2
solfargning
Jag solfärgade för första gången när jag var på Gotland i maj. Trots att det inte var så mycket sol så fungerade det, det är nog själva ljuset som är nyckeln. Går det inomhus under lampa på vintern? Måste nog testa, eller är det någon som vet?
Hur som helst – man använder naturfiber: siden, bomull , linne. Man blöter tyget (som är tvättat, som vid all färgning) och sedan målar man tyget i de färger man önskar. Man lägger sedan saker/växter på tyget och låter det torka i solen. Man kan också bara skrynkla det och då blir skrynklorna mönster. Desto planare underlag och planare tyget ligger ju distinktare mönster och avtryck. Där saker/växter har legat där blir det lite och ingen färg, den kryper liksom därifrån.
Vi använde en speciell solfärgningsfärg från Finland, som jag inte vet om det finns i Sverige. Men jag vet att sidenfärg fungerar på samma sätt. Hittade en amerikansk metod på nätet som också verkar spännande och en till.
Riktigt roligt!

I´ve sun dyed fabric. So much fun. You can use a lot of different paints, here´s one and here´s another.
/Madde

Tagged with:
 

7 Responses to Solfärgning

 1. Ann skriver:

  Aha så spännade jag trodde inte färgen skulle krypa undan att den gör det när man häller salt på tänkte jagintee var så konstigt det blev en slags kemisk reaktion. Men hmm hur länge, alltså timmar/dagar?

 2. Viveka skriver:

  Hittade ditt inlägg när jag googlade om solfärgning, jag har hållit på med solfärgning 7-8 år och testat en del. Det är nog fråga om en kemisk reaktion, ljuset har inte så stor betydelse kanske den första timmen isåfall. Men jag har även målat sent en kväll och släckte lampan direkt, resultatet var perfekt när jag kollade på morgonen. Däremot kan man få olika effekter beroende på varifrån ljuset kommer.
  Lycka till med vidare experiment!

 3. […] Gotland med kamratgänget och hade broderifokus hela Kristi Himmels-helgen och testade bland annat solfärgning. Nu har jag egna färger hemma, så när våren och sommaren är tillbaka blir det nog en hel del […]

 4. […] tog fram solfärgerna (klicka på länken för info om solfärger), för att låta slumpen verkligen skulle vara […]

 5. […] valde jag ut ett tyg, solfärgat, och klippte ut mönsterdelarna med sömsmån (1-1,5 cm). Jag har broderat lite med enkla […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange