arbetshornan_museet
arbetshornan2_museet
En permanent textilavdelning är invigd på Västerbottens Museum. Museet har en fin textil skatt som funnits i magasin genom åren. Den har varit omöjlig att se utom vid sällsynta tillfällen då de bjudit in till visning för föranmälda grupper. Nu har små delar av den fått komma fram i ljuset – och det var verkligen på tiden. Utställningen i sig är inte särskilt revolutionerande, det är en klassiskt exponerad textilutställning. Det finns en modernare del och en äldre del.

Det som sticker ut är snarare att det finns plats för arbete här. Här finns en liten läs- och förkovrans-hörna med böcker och dator. En hörna lite för sig själv så att man få sitta i lugn och ro. Det här gillar jag verkligen, men jag hoppas att den byggs på innehållsmässigt, för tillfället var det lite tunt i hyllorna. Vidare så finns en central arbetsyta, ett stort bord med 12 platser. Här får man sättas sig och vara kreativ. Här får man vara aktiv. När jag var där så fanns bland annat en ATC-utmaning framme med gratis material. Fantastiskt. I skåpen och lådorna bredvid det stora arbetsbordet finns en massa materialprover och textilier som man får ta på, lära känna och prova. Hit vill jag komma ofta. (man kan också ta med sig en udda socka eller två och knyta fast på en sock.rya som håller på att växa fram på en av pelarna, Kravallslöjds bidrag till utställningen))

En nackdel som jag hittar är att det är för hög ljudvolym i rummen/utställningen. Det finns i princip inga absorbenter. Dels så låter en roterande klädbana (i en av montrarna) väldigt mycket och sedan stod det en stor bildskärm utanför entrén med en film som gick runt-runt. Jag fick veta att den skall stå inne i utställningen egentligen – det hoppas jag verkligen inte, för då blir ljudet ännu högre. Den filmen borde ha låne-hörlurar istället för att ljudet går rakt ut, så att man får välja själv om man vill lyssna på informationen (och gör det om du går dit, för det är intressant, det är en film om koltar).

I´ve visited our museum who opened a new permanent exhibition – it´s called fabric. It´s clothes, fabric and techniques. Quite a tradtional exhibition. I like the interactive parts – the big table where  I can sit and work, using free material or the little library. I´m going to come here alot more, with friends, working.
/Madde

 

Tagged with:
 

5 Responses to Textil

 1. ulla fredriksson skriver:

  Hoppas att ljudnivån går att reglera så att detta blir en kreativ oas som det är tänkt att bli.Fint att du bloggar om detta.

 2. madde madde skriver:

  Tack :)

 3. Maria skriver:

  Härligt kreativt rum!

 4. Elisabet skriver:

  Oj, vad mycket det finns som jag ska försöka klämma in under några dagar i Umeå i september!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + åtta =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange