internationella_kvinnodagen_

Den första nationen i världen att införa kvinnlig rösträtt var Nya Zeeland, som införde kvinnlig rösträtt 1893. I Australien genomfördes det 1902 (Australiens urinvånare aboriginer fick dock inte allmän rösträtt förrän 1962). I Finland infördes kvinnlig rösträtt 1906, i Norge 1913 och Danmark och Island 1915. I januari 1919 kunde tyska kvinnor för första gången rösta och i maj samma år fick kvinnor i Sverige rösträtt.

penna_o_skissbok
Det är utifrån det arbetet och den kampen, för hundra år sedan, som jag står här idag och tar det för självklart allt som oftast. Jag har en massa rättigheter, du också, men på många platser på vår jord har människor inte det. Kvinnor och män, barn och unga. På grund av fattigdom, kast-tillhörighet, etnicitet, religion eller annat förvägras människor för oss självklara saker. Idag kan vara en bra dag att tänka på det. Internationella kvinnodagen.

En sådan enkel sak som mensskydd, bindor, eller frånvaron av dem kan göra att du inte spelar på samma villkor, har tillträde till det offentliga rummet som kvinna. Så är det exempelvis för kvinnor i Indien. Jag skrivit om bindprojektet förut och återkommer till det i tankarna ofta. Nu har jag igen bidragit till deras verksamhet. Bindor.nu. För att göra världen och vardagen lite enklare för några kvinnor. Sandra Dahlén är en av personerna bakom det här projektet. Det behöver inte vara krångligare än så. Vad gör du idag?

Today is The International Women´s Day. There´s a lot to think about today. There´s a lot of injustice going on in the world. That´s on my mind today. 
/Madde

Tagged with:
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 − 4 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange