sashiko_fyer
sashiko3_
Idag bär det av mot Härnösand och länsmuseet i Västernorrland, Murberget, för att se utställningen SASHIKO Japanska Stygn. Det ska bli riktigt roligt för jag har hört (och läst) mycket gott om den. Elisabet/Textila inslag skrev om den i oktober och om en workshop som pågick när hon var där, bl a. Jag använder själv upp-och-ner-stygnen när jag broderar så det ska bli riktigt roligt att få förkovra mig i den japandska traditionen.

Sashiko är en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. De långa, oftast, vita stygnen bildar vackra geometriska mönster på indigoblått tyg. Förr lappade och lagade brandsoldater, fattiga bönder och arbetare sina slitna blåkläder i sashiko. Tekniken har förfinats och används idag av alla samhällsklasser i Japan. Utställningen pågår fram till den 12 januari, så har du lust har du ännu några dagar på dig.

Jag ska också passa på att se utställningen Rädda Världen – kan ett broderi rädda världen som också visas på Murberget. Här visas alla finalister i hemslöjdens broderitävling som gick av stapeln i somras.
Jag åker på denna lilla kulturresa med en kamrat och vi ska försöka hinna med så mycket vi kan innan vi vänder hemåt igen i morgon. Ha en fin dag du med!

Today I´m off to Härnösand and an exhibition: SASHIKO Japanska Stygn. It´s going to be great!
/Madde

Foton: Pressbilder / Murberget Länsmuseet Västernorrland /Björn Granqvist

Tagged with:
 

One Response to Mot stygnen

  1. […] fanns riktigt många stygn att fascineras av, att inspireras av och att fundera på i Härnösand. Sashikoutställningen gav lust. Lust till färgning (faktiskt) och stygn. Får se vad det kan bli […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − fjorton =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange