När jag var i Östersund, så gavs det två workshops i jämtlandssöm – två olika – jämtländskt yllebroderi och den mer välkända jämtlandsömmen. Det är nämligen inte bara Skåne som har en stolt och lång tradition av yllebroderi, utan även Jämtland. Yllebroderi har jag hittills inte varit min grej, mest bara för att det inte har blivit av. Så jag var riktigt peppad på att få en introduktion i yllebroderiet. Det fick jag, det var roligt. Men jag har inte gått så långt att jag väljer de färger som finns på en gammal förlaga (Har aldrig förstått nöjet i det? Vill man inte sätta sin egen prägel på det man gör?). Jag har valt de färger jag gillar, de stygn jag gillar och de kombinationer jag gillar. Men jag broderar på en bit förtryckt ylletyg, ett mönster som funnits i Jämtland sedan 1700-talet nån gång.

Jag broderar ju bara på en liten bit, men kanske, kanske, kommer den att få bli en helhet med något. Jag har nämligen en vag plan att den skall bli något, en produkt av något slag och inte bara ännu en provbit. Vi får väl se hur det går…

Vill du ha lite yllebroderi-inspiration kan du kolla in Textil Hemslöjd och en fin nåldyna (för övrigt formgiven av en av de som ledde workshopen i Östersund).

I´m doing wool embroidery. Quite fun and I like it. If you want some inspiration you can download a pattern for a pin cushion here.
/Madde

Tagged with:
 

3 Responses to Yllebroderi

 1. Gunilla skriver:

  Kul att se fortsättningen på Din provlapp! Kul med de egna lösningarna! Mina lappar hänger ännu på väggen inför beslut om fortsättning. Undrar var alla andras lappar är i för stadium. Nu fattar jag broderinålen … Fortsatt trevlig helg!

 2. Berit Erixon skriver:

  Hej Madde!

  Härligt att du väljer egna färger och stygn, härligt med egen prägel som ingen annan har. Jag har också en lapp som jag ska göra färdigt från Östersund. Valde den fria ylle workshopen efter ha jobbat med Jämtlandssömmen. Mitt broderi blir nog en liten kudde som barnbarnet kan använda! Har idag jobbat med
  ylle ATC på min lediga dag.

  Berit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + 12 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange