Vi kokade ju olika sorters glögg härom kvällen & jag vill dela med mig av ett par recept så här innan första advent. Så koka ihop en glögg och bjud dina vänner på eller kanske ge bort i present.

Vitvinsglögg

2 flaskor halvtorrt vitt vin, 2 dl vit söt sherry eller portvin, 2 dl brännvin special, 1,5 dl socker
Kryddor: 2 pomeransskal, 2 torkade ingefärabitar, 3 kanelstänger, 6 kryddnejlikor, 4 stjärnanis, rivet apelsinskal av en apelsin, 1/2 vaniljstång, 1 pkt saffran
Gör så här: Krossa kryddorna & häll över spriten, låt detta dra minst ett dygn, lngre för mer smak. Sila genom ett kaffefilter. Blanda vin, starkvin, kryddblandningen, rör ner socker efter önskemål (prova dig fram) Serveras varm eller kall med en isbit.

Vinbärsglögg
1 l utspädd svartvinbärssaft , 8 st kardemummakärnor, 2 st kanelstänger, 2 stora pomeransskal, lite saffran, 10 st kryddnejlikor, en bit torkad ingefära
Gör så här:
Krossa kardemummakärnor och kryddnejlikor lätt i en mortel. Bryt pomeransskal och ingefära i grova bitar. Lägg allt tillsammans med kanelstängerna och saften i en kastrull. Låt blandningen sjuda utan att koka i en timme. Provsmaka för att se till att glöggen fått en lagom kryddig smak. Sila noga och häll på ren, torr flaska. Värm innan servering.

Här hemma brukar vi värma glögg på kaminen i vardagsrummet.
En härlig doft sprider sig då i rummet.

Here are two recipes (use gogle translate or something to translate the ingredients) for mull wine, one with alcohol, based on white wine, and the other one wtihout, based on blackcurrent must. This is a must in advent and around christmas in Sweden. I think we all love and long for mull wine or Glögg as we call it.
/Madde

Tagged with:
 

3 Responses to Glöggdags

  1. […] Jodå, det är nästan vinter nu. Och det beror inte på att det är minusgrader på natten, att isen har lagt sig invid stranden där vattnet är som grundast eller att vinterdäcken är på (och behövs). Nej, det är nästan vinter nu för att första glöggen är drucken. Våra fina grannar kom över och bjöd på årets glögg – i vacker dalainspirerad flaska. Den smakar glögg (alla dessa specialglögg smakar ju faktiskt inte alltid så mycket glögg), flaskan är vacker med sin kurbitsmålning, men det är ju inte världens höjdare. Nej, ska jag ha glögg så vill jag nog ha alldeles vanlig glögg. Det får det bli nästa gång. Vill man göra egen så har jag några recept HÄR. […]

  2. […] vanlig glögg. Det får det bli nästa gång. Vill man göra egen så har jag några recept HÄR. […]

  3. […] för nu är det mörkare än mörkast. Känner du för glögg så har jag några schyssta recept HÄR. Ha en fin första […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × tre =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange