Västerbottens museum finns en fantastisk textil skulptur, en “Anna Själv Tredje” skulptur. Skulpturen är gjord av Per-Åke Backman. Jag vet inte om detta är rätt Per-Åke, men jag tror det (rätta mig gärna om jag har fel). En skulptur med deltagarna i folkdräkt, visst är det leksandsdräkt?

Anna är jungfru Marias mor så skulpturen föreställer helt enkelt jesusbarnet, jungfru Maria & Anna (Jesus mormor). Motivet är vanligt i måleri och skulptur som du ser i kyrkorum, man kallar bilder och skulpturer med motivet “Anna Själv Tredje”. Kanske var denna skulptur ämnad för ett kyrkorum också, jag har ingen aning och inte hittat någon information om det. Men jag gillar den väldigt mycket!

In Västerbottens museum in Umeå there is a fantastic textile sculpture of Anna, the virgin Mary & Jesus. Perhaps it was ment to be in a church, I have´nt found out, but it´s really beautiful.
/Madde

2 Responses to Anna Själv Tredje

  1. Tyg och otyg skriver:

    Fina figurer! Jag känner inte till den konstnären, men figurerna får mig att tänka lite på Anna Sjons Nilssons verk av någon anledning.
    Vad dräkten beträffar, jag är förvisso inte så bra på dräkter, även om jag bor i Dalarna (får skylla på att jag inte är infödd), men jag kom genast att tänka på rättviksdräkten och med stöd av google vill jag nu hävda att det är den. :)

  2. […] Gott, gott, gott! » Ser du stjärnan… I juli skrev jag ett inlägg om en fantastisk Anna Själv Tredje skulptur som finns på Västerbottens Museum. För några veckor sedan kom ett uppskattande mail […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange