På MADE-festivalen gick jag förbi Västerbottens läns hemslöjdsförening lite hastigt, men jag hann i alla fall se, gilla, & kolla in tekniken på trasmattan de höll på med. En matta ev det enklaste, enkla slaget, till vilken det inte behövs någon vävstol. Jag blev inspirerad och var tvungen att prova själv. Jag har gjort ett prov, så att jag får in tekniken i kroppen.

Man tar trasor & gör en lång fläta. Man tar sedan ena änden av flätan & börjar snurra, lite i taget. När man snurrat lite, så syr man fast flätan i sig själv. På så sätt kommer det till slut (beroende på hur stor du gör den) att bli ett grytunderlägg, en sittdyna, en badrumsmatta eller en vardagsrumsmatta. Man kan ju naturligtvis göra andra former, rektanglar, ovaler etc. Det är enkelt att förlänga flätan, man syr bara ihop trasor & fortsätter att fläta. Jag tycker att det blir snyggt också. Så har ni en massa matt-trasor hemma till ingen användning så kan detta vara ett trevligt sätt att använda dem på.

I´ve just learned a great way of making use of old & used clothes & fabric. You shred it & then pleat it. Then you form it into a circle, little by little & stich it together. After a while (depends on your endurance) you´ll get a coaster or a carpet...
/Madde

Tagged with:
 

9 Responses to Att fläta trasor & göra något runt

 1. Maria skriver:

  Syr du fast flätan i föregående varv för hand? Vore ju coolt att göra en jättestor rund, sådär 2-3 meter i diameter…men det tar nog sin lilla tid =)

 2. Gila skriver:

  Men så häftigt. Tack för tipset!

 3. Malin skriver:

  Detta ska jag prova! Tack för tipset! Kolla gärna in min kreativa sida om andra tips. :-)

 4. Återbruk skriver:

  […] gjorde förra året en snygg dyna av en trasmatta & man kan fläta en matta. Jag har också gjort en krans av mattrasor och så har jag stickat med dom. Mattrasor kan man […]

 5. Inger Hansson skriver:

  Håller på med en sådan matta men det är svårt att få den slät.Någon som har tips.Jag har fått sprätta upp och ta bort halva varv som liksom stod upp.Någon som har tips om hur man undviker detta?Inger

  • madde madde skriver:

   Du måste lägga flätan och sy fast den så plant du kan, att vara uppmärksam på hur hårt du syr. Tålamod och lugn :)

 6. […] och så klurade vi på om hon skulle virka eller fläta/sy en matta. Jag visade en bild på ett flätprov jag gjorde för ett några år sedan och hon gillade det, så nu ska hon fläta en […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 + sexton =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange