boktips_malmqvist_gilbert
I somras lyssnade jag på Tom Malmquist sommarprat i P1 (klicka på länken och lyssna). Jag satt i bilen och körde under hela sommarpratet. Jag körde bil, lyssnade och grät. Blev mycket berörd av hans ord, av hans berättelse. Jag hade då skjutit upp läsandet av hans bok, I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, ett tag och hans sommarprat har räckt så länge att jag först nu plockat fram hans bok och läst den. Boken om hans Karin. Karin som dog och dottern som föddes och Tom som fick ta hand om alltihop och fortsätta.
Jag blev otroligt berörd av boken också. Fascinerad över hur dokumentärt det är och att han lyckats berätta utan att det för den skull blir torr, klinisk och oengagerande. Läs boken. Lyssna på pratet.

Jag har också läst Elizabeth Gilberts senaste roman (ja, den kom 2015 så den är inte helt ny). Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter. Jag tycker att Elizabeth Gilbert har skrivit en del bra grejer, sagt andra bra. Lyssna på hennes TED-talk. Ett prat om att vårda kreativiteten. Men för att återgå till boken så var jag inte helt övertygad när jag började läsa om Alma, botanisten som forskar om mossor. Det utspelar sig under 1800-talet alltså i historisk miljö, vilket inte är det bästa jag vet (söker sällan sådana berättelser). Men jag blev positiv överraskad. Det är en spännande berättelse, om en annorlunda kvinna som gör ovanliga val. Läs och lyssna.

Jag kommer dock fram till att jag nästan hellre hör dem berätta och prata än att jag läser deras böcker.
Kanske är jag i en sån period. Där jag lyssnar. Där jag behöver lyssna till ord som berör och inspirerar.

I´ve read two, very different books and I recomend them both. First up is Tom Malmquists book  I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv and then Elizabeth Gilberts The signatures of all things.
/Madde

Tagged with:
 

2 Responses to Boktips: Tom & Alma

  1. Eva albrektsson skriver:

    Tack för alla din tips, Madde?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett + tio =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.