bokmaleri1
Härom veckan så målade jag om en pärm. Då ställde Gunilla frågan – Kan man få se bilder under arbetets gång & få höra hur du tänker. Jag gick omkring med den frågan i kroppen ett tag. Så småningom så letade jag fram en ny bok – en ny skissbok blir till av en gammal trådbunden bok – och på kvällarna efter all renovering så har jag målat lite nu och då. (så bildkvaliteten är inte den bästa) Jag bestämde mig då för att verkligen fota hela processen, i alla fall vid ett uppslag i boken, och försöka förstå hur jag tänker. Jag vet nämligen inte själv. Jag bara gör. Jag gör det mesta med intuition, som det faller sig.

bokmaleri2
Först så har jag grundat sidan med gesso (man kan använda vad som helst) – för att jag inte skall bli så styrd av det som finns under. Ibland kan jag dock börja måla direkt på en sida eller välja att lämna kvar någon detalj i boksidan som jag gillar. Sedan tog jag första bästa tub med färg bara för att få en början. Jag vet inte här vad det är jag skall göra. Jag kommer dock på att denna bok, liksom mina förra, skall ha ett tema. Ett tema som utmanar mig. Jag har gjort vägar, damer och fåglar. Elin har en ansiktsutmaning i år, kanske skall jag ta mig an den…

bokmaleri3
Så min nya skissboks tema är ansikten. Jag tog då fram ett blad  (ur en trasig gammal bibel, som jag brukar använda till collage) och rev en form på fri hand. Satte fast den i boken med Matt Glaze Medium. Biten som jag fick över satte jag som en motvikt på andra sidan.

bokmaleri4
När jag nu tittar på uppslaget framför mig så ser jag att jag behöver färg. Den ljusa lila är alltför gullig, jag behöver skita ner det lite så då blir de brunt runt om kanterna, det blir oranga prickar (med fingrarna, bästa verktyget) och så lite mer orange.

bokmaleri5
Ansiktet – jag måste ta tag i ansiktets form så då väljer jag blått – som komplementfärg till orange. Jag använder mig ofta av komplementfärgerna för att få saker att hända, för att det inte skall bli för mesigt och “grötigt” i färgerna. Jag gillar också konturer och här tror jag att den blå blir bra.
Fortsättning följer…

A while back, when I painted my ringbinder, Gunilla asked how I think when I paint and if she could see photos from the whole process. so here they are… I started on a new journal – the theme is faces.
/Madde

Tagged with:
 

6 Responses to Hur tänker jag?

 1. Elin skriver:

  Kul att se! Visst är det lite kul att dokumentera för sin egen skull också? För att få syn på hur man tänker. När man formulerar sig i bilder och ord blir det omedvetna så mycket tydligare.

 2. madde madde skriver:

  Dokumentera med foto gör jag alltid nästan. Jag kan ofta ta bilder av processen. Men det som är nytt denna gången är att verbalisera processen, att beskriva för andra hur jag gör och gjort och vilka val det medförde. Det gör jag aldrig så här ingående. Roligt. En utmaning till mig själv som jag gillar.

 3. Gunilla skriver:

  Tack Madde för detta, jag ser fram emot fortsättningen!
  Tycker frågan är intressant vad som triggar vår skaparlust (Kan det vara en känsla, en doft, något vi ser eller hör?) och hur vi tänker under själva processen.
  Tack för att du delar med dig av dina tankar i ditt skapande!

  • madde madde skriver:

   Ja, den frågan är oerhört intressant. För mig kan det nog vara allt det du beskriver och ännu lite till. Jag kan (som i mina skissböcker) ha ett bestämt tema, men hur en bild sedan blir beror ju på vad jag har i mig som måste ut just då – en färg, en känsla, ett ord…

 4. […] började ju berätta om min process – min måleriprocess. Här är fortsättningen. Jag slutade ju med det blå förra gången, med att hitta ansiktets […]

 5. […] kommer del tre av mitt ansikte, mitt måleri och hur jag tänker. Här kan du läsa del 1 och del 2. När jag denna gång tittade på bilden så kände jag att jag behövde ta ner […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + fyra =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.