På broderisymposiet , under Mary Sleighs workshop “Inspirations from African Textiles” fick vi se och studera fantastiska textiler och vi fick också lära oss några olika sömmar för sammanfogning. Många av de afrikanska textilierna vävs i mycket smala vävstolar varför de sammanfogar remsor för att få större tygstycken. Sömmen ovan är en av de sömmar vi lärde oss och den är riktigt rolig då man kan fälla in olika dekorationer i sömmen. Jag har lagt in silverpärlor och satt ett annat tyg på baksidan.


Jag sydde ihop mina provbitar till en påse (det sista har jag gjort här hemma). Jag tänker mig att kunna använda den till mina broderigarner. Med på workshopen var bland annat Renée som hade spillbitar av tyger från Tanzania och Sydafrika som jag fick ta av, tack så hjärtligt! Så i min påse med två olika typiska afrikanska sömmar (återfinns i ett flertal länder) så finns också ett blå/brunt tyg från Sydafrika, ett svart/vitt/gult från Tanzania och så mina egna handtryckta tyger.


Jag har blandat in kedjestygn, upp-å-ner-stygn, några knappar, gamla band och läggsöm också. Jag har också förstärkt botten med ett tjockt mellanlägg så att den skall hålla formen bättre. I botten ser du också en annan sammanfognings-söm vi fick lära oss, och de fyrkanter vi fick lära oss att vika och sy. Kanske fortsätter jag att brodera på den, på det svarta i alla fall. Jag får se, det kan ju vara ett utmärkt ställe att prova nya stygn på. Jag är i alla fall nöjd, nöjd med min påse inspirerad av afrikanska textilier.

This is a resault of the workshop “Inspirations from African Textiles” with Mary Sleigh during the embroidery symposium. It´s a lot of stitches which we learned and I also included fabric from Tanzania and South Africa, which I got from Renée. I made it into a pouch, in which I think I´ll put my embroidery things. I like it. I like my African Inspired pouch.
/Madde

11 Responses to Min afrikanska påse

 1. ulla fredriksson skriver:

  Inspirerande väska med en kombination av tyger som verkligen får igång en.Saknar just nu afrikanska tyger men det går säkert att ordna.Egna handfärgade tyger finns.Vilken/vilka litteraturtips?
  Tacksam för svar
  Ulla i Kalix

 2. PetraMaria skriver:

  Vad läckert!
  En fråga, vad gillar du bäst att brodera med?
  Jag har inte bra koll alls utan köper vad jag kommer över på loppisar. Då är det oftast utan etiketter, men jag gillar de som består av flera tunna trådar som går att dela utan att de går av.
  /PetraMaria

 3. eva albrektsson skriver:

  Åh så fin påse. Såg ju delarna sist vi sågs men den blev verkligen läcker

 4. Laila skriver:

  Utrolig fin pose du har laget. Også fine daglige bilder, jeg koser meg også fortsatt med det.

 5. madde madde skriver:

  Tack så hjärtligt för så fin respons :)

 6. Tyg och otyg skriver:

  Den var verkligen ursnygg!
  Om du har tid och lust skulle det vara jätteroligt med en liten tutorial hur man gör den där sammanfogningssömmen! Jag tittar på den och försöker räkna ut hur den är gjord, men jag får inte ihop det riktigt. :)

 7. Kerstin Nettelblad skriver:

  Härlig påse,det vilda uttrycket gör mig glad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − tolv =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Secured By miniOrange